середу, 29 червня 2011 р.

Німеччина: «Бібліотеки для майбутнього, майбутнє для бібліотек».



Під таким гаслом пройшов на початку червня ювілейний 100-й День бібліотекаря в Німеччині. Він був ініційований Спілкою німецьких бібліотекарів разом з Німецькою бібліотечної асоціацією. Більше 3000 фахівців щорічно з усіх регіонів країни збирає цей бібліотечний захід, щоб отримати додаткові знання, обмінятися досвідом з колегами, дізнатися про нові тенденції в національному та міжнародному бібліотечному співтоваристві, обговорити останні події в бібліотечних технологіях, нових програмних рішеннях, технічних розробках. На виставці, невід'ємній частині Дня бібліотекаря, відбувається цікавий обмін професійними ідеями.

На сайті акції http://www.bibliothekartag2011.de/biblio2011/index.php зазначається, що сучасні німецькі бібліотеки активно прагнуть формувати краще майбутнє суспільства знань. На жаль часом для збереження культурної спадщини та розвитку нових інформаційних та освітніх можливостей їм не вистачає гарантованого захисту. Німецькі бібліотекарі переконані - бібліотекам та їх персоналу необхідна підтримки країни та суспільства, керівництва освіти, всіх політичних сил, тих, хто приймає рішення що до фінансового забезпечення і самого існування бібліотек. Тому проведення такої масштабної кампанії є логічним приводом для привернення уваги до бібліотек в межах країни.

Започатковані такі акції в червні 1900 року в Марбурзі, коли кілька десятків колег зібралися разом вперше для професійного спілкування. Тепер це щорічна регулярна подія, яка збирає кілька тисяч бібліотекарів. Ювілейний День проводився у Берліні, столиці об'єднаної Німеччини, через 20 років після падіння Берлінської стіни. Це перетворилося на велике бібліотечне свято, яке включало цілу низку різноманітних заходів - зустрічей, обговорень, дебатів і дуже цікавих креативних проектів. Наприклад фінал бібліотечного велопробігу Копенгаген-Берлін або національна кампанія «Довга ніч в бібліотеці».

Про останню докладніше на сайті http://www.lange-nacht-der-bibliotheken.de/ . Понад 40 бібліотек продовжили свій робочий день 8 червня цього року з17.00 до 24.00, запропонувавши своїм користувачам великий і різноманітний асортимент нічної програми. Автори і журналісти, такі як Арно Сурмінскі, Володимир Камінер, Харальд Мартенштайн, Дітер Мур, Катаріна Хакер та ін. читали і обговорювали свої твори. Концерти, вистави, семінари, екскурсії в бібліотеках цього вечора були особливо яскраві. Конференція цієї довгою ночі зібрала три фахові асоціації - DBV -Berlin, BIB-Berlin та VDB -Berlin-Brandenburg , на якій був присутній правлячий бургомістр Берліна Клаус Воверайт. Владні персони завжди люди зайняті, можливо для бібліотек в них знайдеться час хоча б вночі?

Фото нічних подій бібліотечного Берліну на http://www.facebook.com/langenachtderbibliotheken

Немає коментарів:

Дописати коментар