понеділок, 27 серпня 2012 р.

Книги, як борги – потрібно повертати вчасно


Чи всі наші читачі вчасно повертають книги? Навряд чи більшість бібліотекарів відповість позитивно на це питання. Дана проблема існує, мабуть,  ще з того часу, як відкрились перші публічні читальні. Ось і наші польські колеги часто стикаються з проблемою під назвою «боржники». Так, наприклад, у Варшавській громадській бібліотеці один читач 20 бібліотечних книг затримав на 10 років!


Але польські бібліотеки знайшли вихід! Згідно з законодавством їхньої країни для недисциплінованих читачів передбачено штраф за кожний прострочений день – близько сорока злотих (1 грн). Крім цього, бібліотекарі почали працювати пліч-о-пліч з колекторськими фірмами. Боржнику спочатку телефонують з бібліотеки та нагадують про борг, пропонують повернути книгу. Наступне нагадування до боржника надходить вже за два тижня електронною поштою, а пізніше - звичайною. Але здебільшого звернення бібліотекарів не приносить очікуваного результату, читачі не сприймають їх серйозно. Тоді у «гру» вступають колекторські фірми. Ось, наприклад, пані Дорота Гурняк, директор Громадської бібліотеки району Охота Варшави, завжди передає представнику колекторської фірми список боржників. Представники колектора сприймаються читачами більш серйозно і борги повертаються. Якщо ж після нагадування про повернення заборгованої книги боржник не сплачує суму, що накопичилась, то на нього чекає суд, де вже судовий пристав зобов’яже виплатити певний штраф.

Наразі колекторськими фірмами повернуто близько 300 тис. книг майже 100 бібліотекам на суму 8 мільйонів злотих. Тільки згадуваний раніше боржник-рекордсмен повинен заплатити 13,5 тис. злотих (30 тис. грн.). І це тільки за 4 роки взаємодопомоги. Зараз читачі почали більше поважати бібліотеки, почастішали випадки самостійного повернення книг! А якщо ж ні, то бібліотеці теж добре – гроші, отримані з боржників, вельми гарно впливають на поповнення бібліотечних фондів.

Хоча така практика поки що у нас неможлива, але доводить, що важелі впливу на боржників слід шукати. Отож, залучаймо і громаду, і органи управління до бібліотечного повсякдення та до вирішення бібліотечних проблем! 

Підготувала: Антоніна Тіщенко, пров. бібліотекар науково-методичного відділу Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г.Короленка.

Немає коментарів:

Дописати коментар