понеділок, 3 вересня 2012 р.

Як залучити владу до бібліотеки? Або адвокаційна кампанія на Луганщині!



Останнім часом все частіше чуєш питання «Невже сьогодні ще ходять до бібліотеки?» або фразу «Та все є в Інтернеті, книжок ніхто не читає». Дивно те, що це говорять не тільки пересічні громадяни, але й представники влади, які як ніхто повинні розуміти важливість бібліотеки як для суспільства, так і окремої громади.

Впродовж останнього року в нашому регіоні проходило громадське обговорення «Бібліотеки ХХІ століття: бачення громади Луганщини»,  під час якого проводилося вивчення суспільної думки про місію бібліотеки в суспільстві та її значення для громади Луганщини, обговорення нових інформаційних та соціальних послуг, які повинні надавати бібліотеки для своїх користувачів та громад, в містах та районах відбулися громадські зустрічі.  На підсумковому круглому столі, який проходив в Луганській ОУНБ ім. М. Горького, зібралися  представники читацької аудиторії Луганщини, освітяни, представники громадських організацій, бібліотекарі, мешканці сільських громад, було прийнято Звернення до органів влади Луганщини з пропозиціями щодо підтримки та розвитку бібліотечних закладів. 

Результати громадських зустрічей стали поштовхом для проведення масштабної адвокаційної кампанії на Луганщині «Бібліотека і влада: партнерство для розвитку», яка ініційована Луганським обласним відділенням УБА та Луганською ОУНБ ім. М.Горького. Основна мета кампанії  - познайомити представників влади різних рівнів із новими досягненнями в бібліотечній справі, інноваційними ідеями, технологіями та послугами, які можуть надавати бібліотеки, важливістю підключення бібліотек до Інтернету з метою подолання цифрового бар’єру та розвитку громадянського суспільства. Була розроблена концепція дій, яка об’єднала ідеї інформування і просвітництва через демонстраційні та тренінгові програми та ідеї активного лідерства через безпосереднє знайомство із цікавим  регіональним досвідом плідної співпраці влади і бібліотеки. 


Реалізуючи програмну діяльність в межах Регіонального тренінгового центру, команда Луганської ОУНБ ім. М.Горького започаткувала серію виїзних демонстраційних тренінгів для сільських громад, щоб допомогти бібліотекарям на місцях представити нові сучасні бібліотечні послуги та ті зміни, що відбуваються в бібліотеках України. Під час тренінгів ми збирали в бібліотеках, клубах та на відкритих майданчиках активістів сільських громад,  владу та місцевих жителів та пропонували відеороліки про сучасну бібліотеку, презентували нові бібліотечні послуги та можливості Інтернету, які можуть допомогти в отриманні освіти, поширенні контактів із родичами та колегами, вирішенні соціальних та побутових питань. А також проводили майстер-класи та практичні заняття з пошуку та розміщення інформації в мережі, використання корисних сервісів та проведення віртуальних мандрівок через Інтернет. Дана ідея виявилася дуже цікавою та отримала широкий розголос на теренах області. За останній рік було проведено більше 50 таких виїзних тренінгів для сільських громад.
Наступним кроком в проведенні адвокаційної кампанії  була організація серії тренінгів для найближчих партнерів бібліотек – начальників відділів культури і туризму міськвиконкомів та райдержадміністрацій, яких ми запросили до Головної бібліотеки регіону. Таким чином було реалізовано задум наочно продемонструвати - якою є сучасна бібліотека та що вона може запропонувати користувачам, як гармонічно поєднати традиційну книжку та читання з використанням новітніх технологій.  Особливу увагу ми приділили також і послугам бібліотеки, які надаються користувачам у дистанційному режимі через веб-сайт та сучасні комунікативні канали. Продемонстрували як швидко можна отримати необхідну конкретну відповідь чи інформацію через системи «он-лайн консультант» та «віртуальну довідку». Такий сервіс дуже зацікавив учасників тренінгу і вони вирішили записатись до бібліотеки. Цей фактор спрямував наші дії на розгляд перспектив розвитку інших бібліотечних послуг.


До програми тренінгів для начальників відділів культури ми запропонували електронні презентації-діалоги  «Цифрова революція», «Соціальні мережі : навіщо це нам?», «Електронне читання», серію бінарних виступів «Як переробити свою бібліотеку і навіщо». А також чисельні соціально-рольові ігри, роботу в групах зі створення моделі нової бібліотеки, вільний мікрофон «Які культурні послуги відділ культури пропонує громаді», експертну оцінку інформаційних продуктів, майстер-клас зі створення власної сторінки в соціальних мережах та викладення новин на Фейсбуці, підключення до WI-FI (така звична процедура для багатьох бібліотекарів та користувачів виявилася цілою проблемою для учасників тренінгу, при цьому 90% з них мають власні ноутбуки). До речі, після тренінгу багато учасників стали постійними відвідувачами та активними коментаторами на соціальних сторінках бібліотеки, створили власні сторінки відділів культури і туризму та розповідають через них про культурні події в своїх регіонах, налагодили спілкування із колегами з інших областей. Дуже цікавою виявилася вправа експрес - опитування «До вас завітали гості ЄВРО-2012», під час якої кожен учасник мав відповісти на три запитання, наприклад: «Де я можу безкоштовно скористатися Інтернетом?», «Чи можу я скористатися послугами бібліотеки, якщо я мешканець Польщі?», «Чи можу я безкоштовно зв’язатися із рідними через Skype?» і т. ін. 


Ще одна цікава ідея, яку вдалося успішно реалізувати нашій команді та якою ми хотіли б з вами поділитися, - це Тренінг-зустріч для голів сільських територіальних громад. По-перше, ми вирішили провести його в Сватівському районі Луганської області, де з 2009 року успішно реалізується програма зі створення модельних бібліотек на селі, яку ініціювала та лобіювала особисто  начальник відділу культури і туризму Сватівської РДА Деркач О.А. На тренінг ми запросили голів сільських громад,  бібліотеки яких стали переможцями третього раунду програми «Бібліоміст». До програми тренінгу ми включили візити до модельних бібліотек Сватівщини, зустрічі із лідерами сільських громад та спонсорами, які активно співпрацюють із бібліотеками, відео та медіа презентації із цікавим досвідом роботи бібліотек на селі в Україні та інших країнах СНД, а також дискусійну панель та міні-презентацію «Мої 5 кроків назустріч бібліотеці мого села». 

На цьому наша адвокаційна кампанія не завершується. Ми прагнемо, щоб наша спільна робота із УБА, партнерами із громадських організацій, спонсорами і, безумовно, командою бібліотекарів України стала невичерпним джерелом для яскравого та корисного майбутнього бібліотек України.

Запрошуємо всіх на сайт Луганської ОУНБ ім. М.Горького (http://www.library.lg.ua/rus/index.php), де Ви зможете знайти наші цікаві новини, пропозиції, інноваційні ідеї, надати оцінку та коментарі.

Аксьонова Г.В., член Президії Луганського обласного відділення УБА, завідуюча відділом наукового аналізу і розвитку бібліотек Луганської ОУНБ ім. М. Горького

Немає коментарів:

Дописати коментар