четвер, 29 березня 2012 р.

Почем библиотеки?

Центральную  детскую библиотеку  имени Тараса Шевченко включили в перечень объектов, подлежащих приватизации путем выкупа.

Соответствующее решение было принято на сессии Киевсовета 16 февраля 2012, - сообщает председатель комиссии Киевсовета по вопросам культуры и туризма Александр Бригинец. К нему с просьбой не допустить выселения библиотеки из помещения обратились представители Украинской библиотечной организации.

«Наша комиссия будет обращаться к депутатам с требованием отменить соответствующий пункт решения. Также я обращаюсь к председателю КГГА А. Попову - прошу дать поручение управлению коммунальной собственности не рассматривать возможность приватизации помещения библиотеки и не готовить соответствующие представления, поскольку они являются незаконными », - заверил  Александр Бригинец .

Согласно Закону Украины от 27.01.1995 г. № 32/95-ВР «запрещается приватизація библиотек». Согласно Закону Украины от 14.12.2012р., № 2778-VI «Не подлежат приватизации: учреждения культуры и запрещается выселение заведений культуры (театров, филармоний, библиотек, музеев, архивов, художественных галерей, кинотеатров, внешкольных заведений эстетичного воспитания и т.д.)».

Центральная библиотека им. Т.Г.Шевченко для детей имеет статус научно-исследовательского, информационно-консультативного центра по вопросам культурного развития детей в Киеве, признанного постановлением Правительства.
Библиотека создана в 1919 г. по ходатайству известных деятелей культуры, среди которых выдающийся украинский поэт П. Тычина. В год библиотека обслуживает более 17 тыс. детей города. Кроме того, социально незащищенные дети имеют возможность бесплатно пользоваться интернетом

Джерело: http://society.lb.ua/culture/2012/03/29/143334_tsentralnuyu_detskuyu_biblioteku.html

четвер, 15 березня 2012 р.

Влада – друг Кіровоградської МЦБС

Протягом багатьох років бібліотеки Кіровоградської МЦБС не отримували належної фінансової підтримки влади. Виживали (і це влучне слово!) за рахунок платних послуг.

Успіх почався з програми «Бібліоміст» - перемоги у конкурсі і отримання від Бібліомосту комп’ютерів, принтерів та сканерів, програмного забезпечення для деяких бібліотек системи. Місцева влада побачила нашу роботу, наші перемоги.

Ми переконали державних посадовців своєю успішною, багатогранною роботою бібліотек системи і місцева влада надала нам кошти. Частина з них піде на придбання нової літератури, 40 тисяч виділено для закупівлі 16 нових комп’ютерів у різні філії Кіровоградської МЦБС. Комп’ютери планується отримати у березні – квітні 2012 р.

До того ж, тепер майже усі бібліотеки МЦБС підключені до Всесвітньої мережі Інтернет, доступ до якої оплачується з бюджетних коштів.

20 бібліотек (а саме стільки філій у Кіровоградській МЦБС, розташованих по усьому місту, іноді й у віддалених куточках Кіровограда), директор системи Тимків С.І., завідуючі, бібліотекарі та численні наші користувачі щиро вдячні за надану фінансову підтримку, за розуміння владою необхідності для бібліотек іти в ногу з часом, стати дійсно СУЧАСНИМИ.

понеділок, 12 березня 2012 р.

Ремоделінг у бібліотеці: з досвіду Деснянської ЦБС м.Києва

З кожним роком бібліотекам стає все важче виборювати право надавати користувачеві першочергові інформаційні послуги в інформаційному суспільстві. Нові технології та мережа Інтернет стимулювали нетрадиційних провайдерів до проникнення на ринок інформаційних послуг, традиційно занятих бібліотеками.

Для того , щоб не втратити свої позиції, публічним бібліотекам необхідно розробляти нову концепцію в організації роботи відділів обслуговування, змінювати їх структуру.

Насамперед це стосується читальних залів, фонди яких традиційно формувалися довідковою літературою, словниками, енциклопедіями, підручниками з різних предметів та ін.

Сьогодні читальні зали публічних бібліотек не користуються такою популярністю як, скажімо, у 1980-ті та 1990-ті роки і заповнюються не на „всі сто”.

Бібліотеки Деснянської ЦБС міста Києва завжди працюють для задоволення читацьких потреб та постійно вдосконалюють бібліотечні послуги, розширюють доступ до інформаційних ресурсів та планують комфортність приміщень.

Для того, щоб відповідати очікуванням наших користувачів, бібліотечні фахівці регулярно вивчають їхню думку та впроваджують зміни, які, за їхніми відгуками, зроблять наші бібліотеки найкращим місцем для задоволення потреб у навчанні, самоосвіті, цікавому та змістовному проведенні свого вільного часу.

Так, у порядку експерименту, у центральній бібліотеці №141Деснянського району (колективний член УБА) в лютому 2012 року відбувся ремоделінг - зміна структури відділу обслуговування. Результатом змін стало злиття фондів абонементу, читальної зали та частини фонду відділу організації та використання книжкових фондів, що надає можливість особисто ознайомитися та користуватися майже всім книжковим фондом бібліотеки , який розташований в одній залі. Зручність в пошуку необхідної літератури та інформації в концептуально новому відділі забезпечили чергові бібліотекарі ।


Користувачі були приємно здивовані. Для них у відділі обслуговування організовані такі зони: зони відпочинку, дитяча зона, зона для роботи з літературою та іншими документами безпосередньо в бібліотеці, комп’ютерна зона з підключенням до мережі Інтернет, сектор періодичних видань та конференц-зал।

У більшості випадків, коли мова йде про зміни, реорганізацію тощо, виникає питання коштів, які необхідні для вирішення поставлених завдань. І відразу відпадає бажання щось змінювати. Але інколи, для того, щоб щось змінити, необхідно тільки перебудувати свою свідомість та переконати у цьому колектив, зробити їх своїми однодумцями.

Директор Деснянської ЦБС м.Києва Курило Т.І.