понеділок, 21 листопада 2011 р.

Адвокація бібліотечних інновацій: паралельне засідання конференції.


В рамках Всеукраїнської науково-практичної конференції «Інноваційна діяльність бібліотек», яку провела Українська бібліотечна асоціація 8-10 листопада 2011 року у Києві відбулося чергове засідання секції з адвокації та фокус-семінар «Адвокаційна кампанія бібліотеки». Місцем зустрічі цього разу була Науково-технічна бібліотека Національного технічного університету України «КПІ». Модератори заходу члени президії УБА Загуменна В.В., канд.пед.наук, професор НАКККіМ та Лугова Л.А., директор Львівської обласної бібліотеки для дітей, Кучереносов В.Є., канд.філол.наук, доцент, спеціаліст з адвокації програми «Бібліоміст», Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX).

Заслухано доповіді Барабаш С.І., вченого секретаря НТБ НТУУ «КПІ», голови секції за адвокації «Представлення та захист інтересів бібліотек: практичні аспекти» та Колесникової Т. О., директора НТБ Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту «Адвокація бібліотечних інновацій в університетській бібліотеці:комунікаційний аспект».

За підсумками фокус-семінару зібрано низку пропозицій від учасників заходу, членів УБА, яка доповнить робочий план заходів секції на наступний рік. Серед пропонованих напрямків – навчання, конкурси, соціальна реклама, громадські обговорення та ін.. Підтримано цікаві ідеї львівських бібліотекарів «Швидка допомога»з адвокації – короткий довідник законодавчих матеріалів та «Бібліопробіг».

Інформація про конференцію УБА http://ula.org.ua/index.php?id=single&tx_ttnews[tt_news]=86&cHash=e3bb6a17b6bab3a15e1eb0dddf1704e1

Фото конференції http://www.flickr.com/photos/51235748@N04/sets/72157627978563389/

вівторок, 1 листопада 2011 р.

«Бібліотека нашої громади: сучасне і майбутнє». Громадські обговорення в м.Миколаєві

21 вересня 2011 р। за ініціативи Української бібліотечної асоціації, Миколаївського регіонального відділення Української бібліотечної асоціації та Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. Гмирьова вперше в Україні відбулися громадські обговорення «Бібліотека нашої громади: сучасне і майбутнє».

Захід проводився на виконання концепції нової гуманітарної політики, визначеної Президентом України Віктором Януковичем на засіданні Громадської гуманітарної ради, та у рамках підготовки до Форуму соціального партнерства «Бібліотека – влада – громада: стратегія єдності в інформаційному суспільстві».

Мета проведення заходу – привернення уваги широкого кола громади, органів місцевого самоврядування до бібліотечних закладів у регіоні, зокрема у сільській місцевості.

Учасниками громадських обговорень були: представник Української бібліотечної асоціації, начальники відділів культури районних державних адміністрацій області, голови сільських та селищних рад, працівники та активні користувачі бібліотек, представники громадських організацій, мешканці міста।

Обговорення проводилися за такими питаннями:

1. Яким чином зробити бібліотеки кращими і доступнішими?

2. Як покращити обізнаність громади про послуги бібліотек?

3. Яким чином покращити комфортність та привабливість бібліотек?

4. Як забезпечити гідне фінансування бібліотечних закладів?

5. Як застосовувати партнерство влади, бізнесу, громадськості на користь та розвиток бібліотек?

Учасникам заходу були презентовані результати анкетувань, інтерв’ювань представників громади та користувачів, засідань «круглих столів» та ін., які пройшли протягом липня-серпня 2011 р. у Миколаївській області. Учасники заходу взяли активну у дискусійній панелі обговорень.

Результатом проведення заходу стало прийняття підсумкового документу щодо підтримки бібліотечних закладів області - Резолюції, де визначено стратегію здійснення місцевої політики в бібліотечній сфері.