четвер, 30 червня 2011 р.

Ділові віртуальні мережі

Покращення іміджу будь-якої організації, в тому числі, і бібліотеки, неможливе без встановлення професійних зв’язків, які за умови ефективного керівництва ведуть до розвитку усіх сторін співпраці.

Такі зв’язки можна встановити різними шляхами. Один з них - ділові віртуальні мережі.

Розглянемо деякі з них.

  1. Plaxo - це сервіс, що дозволяє зберігати свою адресну книгу, календар і список справ на сервері в Інтернеті. Це особливо зручно для користувачів Microsoft Outlook і Mozilla Thunderbird, оскільки Plaxo надає плагін, який вбудовується в ці програми і автоматично синхронізує ваші контакти з сервером. Зареєструватися в Plaxo і завантажити плагін можна на сайті сервісу за адресою http://www.plaxo.com. Проте, за цією адресою немає російськомовної та україномовної версії сайту. Для російськомовних користувачів Plaxo створений сайт http://www.plaxo.ru.

  1. «Мой круг» - www.moikrug.ru - російськомовна соціальна мережа, спрямована на встановлення ділових контактів між людьми. Архітектура мережі являє собою кола користувачів, де перше коло - це близькі друзі користувача, яким він довіряє свою контактну інформацію, друге коло - це друзі друзів, а третє, відповідно, друзі друзів його друзів. З 2007 року він був придбаний Яндекс’ом і став одним із його сервісів।

  1. PROFEO - www.profeo.ua - українська спільнота професіоналів, створена для того, щоб об’єднати спеціалістів різних галузей. Завдяки PROFEO Ви можете знайти людей та знання, необхідні для досягнення Ваших цілей. Участь у спільноті абсолютно безкоштовна.

Можливості мережі

· Знаходьте однодумців та нову інформацію завдяки спілкуванню у групах.

· Будьте на зв'язку із Вашими колегами, клієнтами, друзями.

· Пишіть професійний блог.

· Дізнавайтесь про останні події Вашої галузі із календаря .

· Використовуйте свій профіль як електронну візитну картку।


  1. LinkedIn - www.linkedin.com. Більше 100 млн. професіоналів використовують LinkedIn для обміну інформацією, ідеями та можливостями. Завдяки цьому ресурсу Ви будете в курсі подій Вашої галузі та професійного життя Ваших колег, знайдете потрібних людей і отримаєте необхідну професійну інформацію, зможете управляти своєю професійною присутністю в Інтернеті. Реєстрація дуже проста, є російськомовна версія।
Розкажіть у коментарях про інші соціальні мережі, які Ви використовуєте для встановлення ділових контактів. Ваш досвід буде корисним!

середу, 29 червня 2011 р.

Німеччина: «Бібліотеки для майбутнього, майбутнє для бібліотек».



Під таким гаслом пройшов на початку червня ювілейний 100-й День бібліотекаря в Німеччині. Він був ініційований Спілкою німецьких бібліотекарів разом з Німецькою бібліотечної асоціацією. Більше 3000 фахівців щорічно з усіх регіонів країни збирає цей бібліотечний захід, щоб отримати додаткові знання, обмінятися досвідом з колегами, дізнатися про нові тенденції в національному та міжнародному бібліотечному співтоваристві, обговорити останні події в бібліотечних технологіях, нових програмних рішеннях, технічних розробках. На виставці, невід'ємній частині Дня бібліотекаря, відбувається цікавий обмін професійними ідеями.

На сайті акції http://www.bibliothekartag2011.de/biblio2011/index.php зазначається, що сучасні німецькі бібліотеки активно прагнуть формувати краще майбутнє суспільства знань. На жаль часом для збереження культурної спадщини та розвитку нових інформаційних та освітніх можливостей їм не вистачає гарантованого захисту. Німецькі бібліотекарі переконані - бібліотекам та їх персоналу необхідна підтримки країни та суспільства, керівництва освіти, всіх політичних сил, тих, хто приймає рішення що до фінансового забезпечення і самого існування бібліотек. Тому проведення такої масштабної кампанії є логічним приводом для привернення уваги до бібліотек в межах країни.

Започатковані такі акції в червні 1900 року в Марбурзі, коли кілька десятків колег зібралися разом вперше для професійного спілкування. Тепер це щорічна регулярна подія, яка збирає кілька тисяч бібліотекарів. Ювілейний День проводився у Берліні, столиці об'єднаної Німеччини, через 20 років після падіння Берлінської стіни. Це перетворилося на велике бібліотечне свято, яке включало цілу низку різноманітних заходів - зустрічей, обговорень, дебатів і дуже цікавих креативних проектів. Наприклад фінал бібліотечного велопробігу Копенгаген-Берлін або національна кампанія «Довга ніч в бібліотеці».

Про останню докладніше на сайті http://www.lange-nacht-der-bibliotheken.de/ . Понад 40 бібліотек продовжили свій робочий день 8 червня цього року з17.00 до 24.00, запропонувавши своїм користувачам великий і різноманітний асортимент нічної програми. Автори і журналісти, такі як Арно Сурмінскі, Володимир Камінер, Харальд Мартенштайн, Дітер Мур, Катаріна Хакер та ін. читали і обговорювали свої твори. Концерти, вистави, семінари, екскурсії в бібліотеках цього вечора були особливо яскраві. Конференція цієї довгою ночі зібрала три фахові асоціації - DBV -Berlin, BIB-Berlin та VDB -Berlin-Brandenburg , на якій був присутній правлячий бургомістр Берліна Клаус Воверайт. Владні персони завжди люди зайняті, можливо для бібліотек в них знайдеться час хоча б вночі?

Фото нічних подій бібліотечного Берліну на http://www.facebook.com/langenachtderbibliotheken

четвер, 16 червня 2011 р.

Знання з адвокації поширюються у професійній спільноті

15 червня у Центральній міській бібліотеці ім. Лесі Українки Херсонської ЦБС було проведене заняття у лабораторії досвіду для головних та провідних спеціалістів ЦБС на тему "Адвокація: поняття, сутність, провідні дії".


Учасники навчання отримали методичну консультацію з основ адвокації бібліотек, оглядову інформацію "УБА сьогодні", ознайомились з актуальними нормативно-правовими документами, що регламентують діяльність бібліотек, а також із оглядом літератури на допомогу професійному самовдосконаленню.
Завершили навчання практичні заняття у інтернет-центрі бібліотеки.
  

Заняття лабораторії було організоване під егідою Херсонського обласного бібліотечного товариства - колективного члена УБА.


Створюємо імідж бібліотеки

Оскільки PR-діяльність спрямована на створення позитивного іміджу компанії (в нашому випадку – бібліотеки), приділимо цьому питанню окрему увагу.

Дізнайтеся, чи є таблички-вказівники у Вашому населеному пункті, які вказують дорогу до Вашої бібліотеки, чи відмічена будівля Вашої бібліотеки на мапі міста (селища, села). Наявність вказівників значно підвищує Ваш престиж як суспільно значимої значної установи.

Дуже престижно, якщо Ваша бібліотека бере участь, а ще краще - займає призові місця у різноманітних бібліотечних конкурсах. Так, у Німеччині існує чотири національні конкурси для бібліотек, в тому числі і конкурс «Бібліотека року». В Україні такий конкурс з 2008 р. проводить Українська бібліотечна асоціація, а в 2011 році його підтримує Міністерство культури України.

Директори бібліотек-переможців конкурсу УБА «Бібліотека року» 2008-2009 рр. були нагороджені творчими відрядженнями до бібліотек Польщі. Директор бібліотеки-переможця конкурсу 2010 р. стала учасником міжнародної професійної науково-освітньої програми в бібліотеках Австрії. Умови конкурсу в 2011 році читай тут

Наукова бібліотека Державного вищого навчального закладу „Українська академія банківської справи Національного банку України”

В 2011 році УБА також вперше проводить конкурс бібліотечних Інтернет-сайтів. Це унікальна можливість для кожної бібліотеки, що має власний інтернет-ресурс, показати свої напрацювання у сфері інтернет-комунікацій.

Умови конкурсу читайте тут.

Використайте свій шанс отримати визнання української бібліотечної громади!

четвер, 2 червня 2011 р.

Розвиваємо соціальні мережі

Відомо, що задоволені читачі діляться своїми позитивними враженнями як мінімум з трьома іншими особами, а незадоволені читачі розповідають про свої негативні враження 10-12 особам।Тому дуже важливо в роботі PR-менеджера побудувати відносини довіри між бібліотекою та її читачами через діалог та опитування і розробити пропозиції не для читачів, а разом з читачами। Таку функцію двостороннього діалогу дуже вдало виконують соціальні мережі.


Було б добре створити персональні сторінки Вашої бібліотеки в таких соціальних мережах, як Facebook।com, Flickr।com, YouTube।com। Звісно це більше підходить для міських бібліотек, а особливо -шкільних та вузівських, оскільки в даних соціальних мережах зосереджена велика кількість потенційних користувачів бібліотеки. Для маленьких сільських бібліотек створення таких персональних сторінок не є обов’язковим, оскільки серед сільських мешканців лише невелика частина має свої аккаунти в соціальних мережах.

Якщо Ваша бібліотека має персональну сторінку в соціальній мережі Facebook.com, Ви можете розмістити табличку «Шукайте нас на Facebook» або «Давайте дружити» (і подати значок Facebook ) при вході в бібліотеку, а також в Інтернет-центрі бібліотеки।

Для Вашої зручності додаємо перелік та розшифровування скорочень основних соціальних мереж світу.

Українська бібліоечна асоціація також має акаунти на Facebook।com, Flickr।com, YouTube।com

Автор: Бояринова Оксана